Taistelu mitaleista alkaa tiistaina puolivälieräottelulla Ponteva - HBA

17.3.2019

Kuva Ville Vuorinen / Leike Basket.fi

Superlupaukset vastaan kokemus - Tämä ottelusarja on nähtävä!

NAISTEN SIVUILLE:

Pudotuspelit ja taistelu korisliigan mitaleista käynnistyy!

Superlahjakas HBA Pontevan puolivälierävastustaja Martissa tiistaina klo 18.30

Korisliigan tosipelit potkaistaan käyntiin heti viimeisen runkosarjan kierroksen perään. Runkosarjan ykkönen Ponteva saa vastuksen pääkaupungista, kun Helsinki Basketball Academy eli HBA (runkosarjan kahdeksas) pääsee haastamaan Pontevan. HBA on ”suomalainen koripallokorkeakoulu”, joka jalostaa kotimaisten seurojen junioripelaajista tulevaisuuden koripalloammattilaisia ja naisten maajoukkuepelaajia. Yleisin reitti koulun pelaajille on jatkaa ensin opintoja ja pelaamista yhdysvaltain yliopistosarjoissa ja sieltä Euroopan ammattikentille.

HBA:n riveissä on kaksi ylivoimaisesti mielenkiintoisinta tulevaisuuden huippulupausta; WNBA –statuksen tulevaisuudessa nappaava Awak Kuier ja maajoukkueen ykköspointiksikin jo noussut Sara Bejedi. Pitkänhuiskea PeKan kasvatti Awak Kuier (18,5/11,4/2,7s/2,5t) on torjuntatilaston ylivoimainen ykkönen, levypallotilaston ja tupla-tupla-tilaston 5. sekä kokonaistehotilaston 7.  LePystä lähtöisin oleva, käsittämättömän nopea Sara Bejedi (21,5/6,7/4,6s) on liigan pistetilaston 3. ja syöttötilaston 4. Hyvinkääläisittäin mielenkiintoisia nimiä ovat tietenkin Pontevan kasvatit Elina Arike (10,3/5,5/1,5s) ja Vera Mäenpää. Näistä hyvinkääläisistä Arike on Kuierin ja Bejedin tapaan jo naisten maajoukkueen runkopelaajia. Mäenpää on vakiokalustoa nuorten maajoukkueissa, kuten vähintään kaikki HBA:n pelaajat. Tehotrion takana isoimmat vastuut ja aloitusviisikon paikat nappaavat yleensä Vimpelin kasvatti Lotta Vehka-aho (9,7/2,5/2,6s/1,7r) ja KaPo kasvatti Anna Kahelin (5,0/2,7/1,6s).

Pontevan vastaa tulevaisuudelle kokemuksellaan, joka vei Pontevan liigan ykkösjoukkueeksi. Kotimaista kokemusta on eniten tietenkin Legendalla nimeltä Taru Tuukkanen (19,9p=9./10,4lp=10./4,1s=7./26,1kok.tehot=4.). Kokeneita liigajyriä ovat myös Titta-Riina Lepistö (8,6/4,8/2,0) ja Anni Jämsä (6,0/2,9/4,1s=7.). Pontevan vahvistuksista Randi Brown (25,2=1./6,5/3,7s=10.) voitti runkosarjan pistetilaston. Jessica January (17,6/7,0/4,5s/2,6r)ei pelaamillaan 11 ottelulla pääse yleistilastoihin, mutta syöttöjen ja riistojen keskiarvot ilman ottelurajoitusta ovat Pontevan kovimmat. Alexis Montgomery (8,3/6,3/2,6) puolestaan on osittautunut todelliseksi joukkuepelaajaksi ja on samalla koko runkosarjan +/- -tilaston ykkönen!

Otteluparin asetelma siis nuoruuden into vastaan kokemuksen tuoma varmuus. Runkosarjan otteluissa (2-1 Pontevalle) HBA voitti Pontevan kertaalleen kotonaan ja toisessakin Helsingin ottelussa Ponteva voitti vasta kahden jatkoajan jälkeen. Odotettavissa on siis erinomaisen mielenkiintoinen ottelupari. Kotietu on Pontevalla ottelusarjan käynnistyessä. Äärimmäisen tärkeää Pontevalle on, että sillä on kotietu myös toiseen peliin Märskyyn lähdettäessä. Toivottavasti myös hyvinkääläiset koripallofanit vihdoinkin marssivat sakoin joukoin Martin koripallopyhättöön. Nyt jos koskaan kotijoukkue tarvitsee Suomen parhaan kotiyleisön tuen.

1. puolivälieräottelu Ponteva – HBA Martissa tiistaina 19.3.2019 klo 18.30

Muut puolivälieräparit:

 Peli-Karhut, Kotka (2)              –    Honka, Eskoo (7)         (runkosarja 2-1)                         

Viime kevään Suomen Mestari PeKa on suursuosikki tässä otteluparissa. Kotkalaisten takakenttä (LL Lehtoranta-B McCarty) lienee liigan kovin. Mielenkiintoinen asetelma on se, että Lehtorannan sisarusten tulivoimaisin kaaren takaa, eli Roosa Lehtoranta pelaa Hongan joukkueessa. PeKan viimeisiä pelejä tarkasteltaessa huomio kiinnittyy joukkueen avainpelaajien kuormitukseen. Jos PeKa ei saa penkkiään laajemmaksi, voi Hongalla sittenkin olla mahdollisuus yllättää.

Kouvottaret, Kouvola (3)        –    Forssan Alku (6)                   (0-3)

Puolivälieräsarjan kummajainen on tässä. Kouvottaret ei ole onnistunut kaudella voittamaan Forssan Alkua vielä kertaakaan. Tuleeko voitosta Kouvottarille pakko – pakko ei ole mukava olotila. Kouvottaret on kuitenkin niin kova kotijoukkue ja sen vahvistuskolmikko Deer-Lamunu-Zimmerman niin laadukas, että ennakkosuosikki otteluparissa toki Mansikka-ahon joukkue on. Forssan vahvistukset Loyd ja Kinneston saavat kuitenkin laajemmin apuja suomalaispelaajilta… Mielenkiintoista ja ennalta arvaamatonta!

Espoo Basket Team (4)            –    Catz, Lappeenranta (5)       (2-1)

Forssan matkailun sijaan EBT suuntaakin vieraspelinsä itään Lappeenrantaan. Runkosarjassa EBT voitti Catzin niukasti kotonaan Espoonlahdessa molemmissa peleissä, mutta hävisi niukasti Lappeenrannassa. Molemmat joukkueet ovat voittaneet pelejään melkoisen kapealla rosterilla. Tässä ottelusarjassa jos missä mitataan viisikkojen jaksamista. Catz on kuitenkin Reshetkon mukaan tulon jälkeen jälleen ollut taas oma itsensä ja se on paha EBT:lle. Tässä otteluparissa mitataan myös miten valmentajat reagoivat ratkaisuvaiheissa – molemmat (Haakana Catz – Hellman EBT) kun ovat melkoisia velhoja.