HYVINKÄÄN PONTEVAN KAUSIKERTOMUKSET 2020-2021

8.8.2021

Hyvinkään Pontevan Kausikertomukset ja palkitut kaudelta 2020-2021


Satukoris ja pallokoulu - kausikertomus 2020–2021

Satukoriksen ja pallokoulun kausi supistui pandemian takia 3,5 kuukauteen. Satukoriksessa leikittiin hippa ja palloleikkejä lasten ja heidän vanhempiensa kanssa yhdessä. Isät ja äidit olivat mukana leikeissä kannustamassa ja tukemassa lastensa leikkimistä. Yhdessä tekemisen riemua, voittamisen iloa ja häviön tuskaa koettiin jokaisissa tapaamisissa. Lapset vanhempineen tulivat seuraavaan kertaan aina iloisin mielin ja uutta energiaa pursuten.

Pallokoulun lapset olivat jo rutinoituneita harrastajia. He olivat kaikki osallistuneet edellisinä vuosina satukoriksen tai pallokoulun tapahtumiin, joen he uskalsivat kaikki jo rohkeasti tulla leikkimään ilman vanhempiaan. Pallokoulun suosituimpia liikuntaleikkejä olivat pallonryöstöt, pallon keräämiset, polttopallo, mustekala ja hippaleikit. Pallokoululaiset harjoittelivat leikkien ohessa ja niiden avulla myös koripalloilun hienouksia.


Pontevan P13-14-15 – kausikertomus 2020-2021

Kaudesta 2020-21 tehtiin niin hyvä kuin vain pystyttiin olosuhteet huomioiden. Harjoitukset olivat kerran viikossa, kun rajoitukset sallivat, mutta pelejä tällä kaudella ei valitettavasti tullut yhtään. Tämän lisäksi harjoittelimme vielä neljä kertaa ulkokentällä kesäkuussa, jolloin myös saimme uusia lajista kiinnostuneita kokeilijoita mukaan.

Valmentajat pätevyydellään ja taidoillaan osoittivat, että silloin kun harjoittelemaan päästiin, niin meno oli sitäkin tiukempi ja kaikissa pelaajissa havaittiin merkittävää kehitystä kauden kuluessa. Perusasioita opeteltiin ja kaikki tuntuivat tosiaan nauttivan koripallokentällä tekemisestä entistä enemmän, kun taitotaso parani. Pelaaminen luonnollisesti osoittautui tosi tärkeäksi. Tätä toivetta valmentajat kuuntelivat ja saivat pelaajat harjoitusten viimeisenä kohokohtana innostettua pelaajat tiukkoihin kamppailuihin. Peli-ilo näkyi kaikkien kasvoilta. Kamppailut käytiin tietenkin koripallosääntöjen mukaisesti ja vain muutaman säännön oppiminen jäi tulevaan kauteen.

Nämä iloiset pelipojat kaudella 2020-2021 olivat: Oskar Ekmen, Miko Harjula, Jesse Heikkilä, Noel Hämäläinen, Benjamin Kola, Jaso Kukkonen ja Eero Virta.

Valmennuksesta ja pelaajien kehityksestä ansiokkaasti vastasivat Matias Lehtinen ja Jussi Heikkilä. Marko Virta toimi joukkueenjohtajana.
Pontevan T13-14 - Kausikertomus 2020-2021

9 iloista ja rohkeaa tyttöä aloitti koristreenit syyskuussa -20. Kaikki olivat mukana vielä toukokuussa -21, kun kauden viimeisiä treenejä vietettiin.

Temppuratoja, pallonryöstöä, hippoja, hännänryöstöä, heittokisoja, juoksukisoja, maa-meri-laivaa ja paljon muuta sisältyi tyttöjen korisvuoteen. Myös peliä päästiin opettelemaan, kunnes terveysmääräykset sen siirsivät katukoristapahtumaan, johon tytöt muodostivat 2 joukkuetta.

Tytöt esittivät paljon leikkitoiveita, joiden toteutukseen valmentajat yrittivät ujuttaa pallon mukaan. Jopa niin paljon, että tytöt toivoivat, että voitaisiin tehdä juttuja ilman palloa.

Suosituimmat harjoitteet olivat maa-meri-laiva ja hyppynarulla tehdyt jutut.

Valmennustiimin muodostivat Päivi Vajavaara, Jenni Levin ja Taika Sneck. 


Pontevan P12 - Kausikertomus 2020-2021

Kausi alkoi mukavasti, kun Metsäkaltevan avoimista treeneistä saatiin joukkueeseen mukaan kaksi uutta poikaa, Axel ja Veikko, seitsemän pelaajan joukkuekaveriksi. Ile lupautui jatkamaan poikien kanssa valmentajana. Pojat olivat odottaneet jo pitkään, koska pääsevät pelaamaan sarjapelejä. Jännitys oli sen mukainen, kun sunnuntaina 4. lokakuuta matkattiin Lauttasaareen pelaamaan Eteläisen 2. divisioonan mikropoikien pelejä. Toisesta pelistä tuli jo hieno voitto. Lisää onnistumisia saatiin myöhemmin syksyllä Keravalta, jossa pelattiin neljän pojan voimin ilman yhtään vaihtomiestä. Ensimmäisen pelin pisteen häviö jäi kirvelemään sen verran, että seuraavassa pelissä mikään ei estänyt poikia pääsemästä korille ja pallo alkoi uppoamaan hienosti koriinkin. Omaa koria puolustettiin kuin pantterit. Uudet pelaajat ottivat vastuuta ja joukkuepeli toimi hienosti. Makeaa voittoa kelpasi kerrata koko kotimatkan. Vanhemmatkin pääsivät harjoittelemaan koripalloilija-vanhemman roolia, kun järjestimme oman kotiturnauksen juuri ennen koronarajoitusten alkua.

Joulukuussa treenit siirtyivät ulos. Sitkeästi valmentaja ja pojat säässä kuin säässä kahdesti viikossa juoksivat Sveitsin rappusia, luistelivat, hiihtivät. Hankipallo oli kuitenkin poikien mielestä ihan ykkösjuttu. 9-vuotiaat pääsivät takaisin saleihin treenaamaan ensimmäisten joukossa. Vaati muutaman harjoituskerran ennen kuin taas muistettiin koripallon perusasiat. Mutta hienosti lay up -askeleet sujuivat keväällä jo kaikilla.

Kevään päättäjäiset vietettiin HyPon majalla, josta on alkanut tulla jo perinne. Majalla leikittiin piilosta saunan lämpenemistä odotellessa ja aikuisten uskaltaessa kastaa varpaansa pojat hyppivät laiturilta veteen ja viimeiset uimarit piti komentaa makkaralle. Lopuksi jaettiin vuoden stipendit korintekijälle, puolustajalle, ohjeiden kuuntelijalle, pallonriistäjälle, nopeimmalle, kaukoheittäjälle ja lay upin osaajalle. Pojat saivat kesätehtäväksi pallon pompottelujen lisäksi harjoitella pelikenkien nauhojen sitomisen. Saakohan Tobias ensi syksynä jo haastajan pukukopissa?

Ilen rooli valmentajana on vahvistunut kauden aikana. Pojat tietävät selvästi, kuka hommaa ohjaa, vaikka ohjeiden kuuntelua voisi ilmeisesti vieläkin tehostaa.


Pontevan T11-12 – Kausikertomus 2020-2021


Tyttöjen 11-12 syntyneiden ryhmän kausi saatiin vietyä mukavasti läpi. Uusia pelaajia tuli paljon mukaan, ja ryhmän koko olikin 25 pelaajan luokkaa. Tallink-turnauksessa tuli -11 syntyneiden FUN-sarjan voitto. Vaikka sarjapelejä päästiin pelaamaan syksyllä vain muutamia, saatiin niissä hienoja onnistumisia kaikille, sekä mm. 8 pelaajaa pääsi pukemaan peliasun ensimmäistä kertaa päälle. Joukkue pelasi -11 syntyneiden 2 ja 3 divareita. Molemmissa sarjoissa päästiin myös voittojen makuun. Tammikuussa sisäharjoittelun ollessa tauolla joukkue kävi luistelemassa ja pulkkamäessä yhdessä. Harjoitusten jatkuessa sisällä, päästiin hiomaan taas lajin erilaisia taito ominaisuuksia, sekä tietenkin yleisliikuntataitoja. Valmentajat Tero Niskanen, Timo Teivaanmäki, Iida Isotupa, Jojona toimi Miksa Isotupa.
Pontevan T10 – kausikertomus 2020-2021


Kausi pyörähti 2020-2021 pyörähti kesätreeneillä käyntiin ja toiveissa oli, että saataisiin pelata ehjä kausi. Kesätreenien jälkeen suuntasimme Tallink-turnaukseen, josta saimme pojille ensimmäiset mitalit. 

Syksyllä pääsimme salissa aloittamaan taas peruskoripallon alkeista, koska joukkueeseen oli tullut paljon uusia pelaajia. Viikko viikolta saimme enemmän ajatusta koripalloilusta ja pääsimme pelaamaan runsaalla joukolla sarjapelejä, parhaimmillaan penkillä istui 16 pelaajaa.

Syyskauden keskeytymisen jälkeen jatkoimme vuoden vaihteen jälkeen piha harjoittelulla ja keväällä, kun pääsimme saliin, jatkoimme yksilöharjoittelua rajoitteista johtuen.

Pojat pysyivät iloisina ja vastaanottivat oppeja vaikka olosuhteet rajoitteiden takia eivät olleet parhaat mahdolliset. Kausi saatiin päätökseen yhteisellä leffaillalla.Pontevan T09 – kausikertomus 2020-2021                   

Kausi aloitettiin Lauri Markkasen nimikko turnauksessa Jyväskylässä, josta tuliaisena oli kilpasarjan hopeamitalit. Tämän jälkeen päästiin taas sarjapelien osalta myös tositoimiin. Joukkue pelasi alueen 1 ja 3 divaria. Koronan takia taas sarjojen sulkeuduttua, joukkue johti 1 divaria puhtaalla pelillä. Näistä yksi voitoista oli hieno revanssi Beat basketista, jolle tuli tappio pari kuukautta aikaisemmin LMT:n finaalissa.             3. divari pelit päättyivät myös hienosti voittopeliin.

Tammikuussa oli ulkoharjoittelua, jonka jälkeen päästiin taas sisälle lajiharjoituksien pariin ja henkilökohtaisten taitojen opetteluun.

Valmennuksesta vastasi Tero Niskanen, Toni Honka, Maija Avea. Joukkueenjohtajana toimi Timo Teivaanmäki.Pontevan P09 – kausikertomus 2020-2021


Kauteen lähdettiin intoa puhkuen harmillisen kevään 2020 vuoksi. Joukkue ilmoittautui alueen 2-divisioonaan. 


Syksyn aikana painotettiin pallottoman pelaajan liikkumista hyökkäyksessä screenien ja leikkausten kautta. 

Pelit pyörähtivät käyntiin odotetuin tuloksin. Ajoittain kentällä nähtiin todella hienoa syötä leikkaa peliä, joka toki näkyi kyseisten pelien tuloksissa. 

Mukaan mahtui myös loistavia oppitunteja kovemmasta vastustajasta, kun kohtasimme pari 1-divarin pojilla vahvistettua joukkuetta.


Joulukuun alussa salit menivät kiinni ja joukkue siirtyi ulkoharjoitteluun. Tämä ei joukkuetta lannistanut vaan ulkoharjoitusten myötä aikaan saatiin loistava peruskuntokausi. Pojat näyttivät hyvää motivaatiota treenata huolimatta tuulesta ja tuiskusta.

Helmikuun alussa palattiin saliin ja loppu kevät painotettiin viimeistelytaitoja. 

Toivottavasti pojat lopultakin saisivat harrastaa ja pelata ensi kauden normaalisti.Pontevan P08 – kausikertomus 2020-2021

Hyvinkään Pontevan pojat -08 aloittivat menneen kauden joukkueella, joka

ilmoitettiin pelaamaan U13 poikien eteläisen alueen sekä 2. että 3. divisioonassa.

P08 joukkue koostuu -08 ja -09 syntyneistä pojista. Joukkueen runko on tuttu

edellisiltä kausilta, mutta olemme saaneet myös uusia pelaajia runsaasti mukaan

menneen kauden aikana. Tästä syystä olemme todenneet järkeväksi pelata kahdessa eri

divisioonassa, jotta saamme uudemmillekin pelaajille mahdollisuuksia ajaa pelitaitojaan sisään alemmalla divisioonatasolla.

2. divisioonan pelit sujuivat syyskauden runkosarjassa todella hienosti, tuloksena

5/7 voitettua peliä ja pisteissä jaettu toinen sija sarjassa.

3. divisioonan pelitkin lähtivät hyvin liikkeelle. Saimme napattua 4/7 voittoa

peleissä ja sillä saavutimme runkosarjan 3. sijan.

Kun pelit sitten keskeytettiin, jatkoimme harjoittelua koronarajoitusten suomissa

puitteissa, niin ulko- kuin sisäharjoituksin.


Kesällä jatkoimme säännöllistä harjoittelua, jotta saisimme parhaan mahdollisen

lähdön tulevaan kauteen. Ennen uuden kauden alkua meillä on vielä tarkoitus

osallistua Lauri Markkasen turnaukseen.


Haluamme menneeltä kaudelta palkita seuraavat pelaajat:

Tsemppari: Eemil Uotila

Kehittynein Pelaaja: Reino Himberg

Paras pelaaja: Johannes KuokkanenPontevan P07 - Kausikertomus 2020-2021

Kaudella 2020-2021 Pojat 07 olivat vanhempia C-poikia ja pelaajia oli 19. Kausi alkoi yhteistyössä P08 ryhmän kanssa, mutta koronarajoitukset valitettavasti päättivät yhteisen toiminnan. Syksyllä pelattiin 1. ja 2. divaria, ja saavutimme paikan C poikien SM sarjaan. Yhtään peliä ei kuitenkaan SM-sarjassa pystytty pelaamaan koronan takia kevätkaudella. Kovasti teimme töitä läpi talven ja kevään rajoituksien keskellä, jotka vaikuttivat harmittavan paljon juuri tähän ikäluokkaan. Nuoremmat saivat harjoitella enemmän salissa keväällä ja vanhemmat osittain aikuisten edustusryhmien mukana. Kaikesta huolimattta Paulan Teams-kuntopiirit tulivat tutuiksi, samoin kuin Hakalan mäet ja hiekkatiet kuntotreeneissä. Metsäkaltevan koulun pihaa ja portaita kolattiin auki lumesta valmentajien ja joukkueenjohtajan toimesta ulkoharjoituksia varten. Siihen vielä päälle omatoimiset ohjatut harjoitukset. Paljon tuli siis tehtyä harjoittelun mahdollistamiseksi. Keväällä kunnioitimme säädettyjä rajoituksia kun saliin pääsimme ja harjoittelimme ryhmissä, sekä ilman kontaktia. Ikinä ei oltaisi panostettu henkilökohtaiseen taitoon ja fysiikkaan näin paljon normaalin koripallokauden aikana, joten toivottavasti tämä saadaan käännettyä eduksi tulevaisuudessa!


Palkittavat kaudella 2020-2021:

Kehittynein pelaaja: Tomas Sainio

Esimerkkipelaaja: Jasper Lindfors

Tsemppari: Artturi Räfsten
Pontevan C-tytöt – kausikertomus 2020-2021

Pelattiin kolmea sarjaa hyvällä tsempillä. Pääpainotus oli

henkilökohtaisten taitojen kehittämisessä ja usea tyttö ottikin isoja harppauksia

eteenpäin. Kauden päätyttyä koronan takia kesken, jatkettiin treenaamista

koronarajoitusten puitteissa koko kevään ajan.


C-tyttöjen palkittavat:

Parhaiten onnistunut: Helli Suvanto

Kehittynein: Janessa Kukkonen

Tsemppari: Maisa Kaplas


Pontevan B-tytöt (WU19-15) - kausikertomus 2020-2021

B-tytöt joukkueeseen osallistui kaudella 2020-21 parhaimmillaan yhteensä 42 tyttöä ja valmennustiimissä oli yhteensä neljä valmentajaa ja fyssari. Viikottainen harjoittelu toteutettiin joustavasti kilpa ja haastaja/harraste-ryhmien puitteissa. Lisäksi oli hienoa, että kuusi U19 tyttöä palasi koripallon pariin vuoden tauon jälkeen ja he osallistuivat harrasteryhmän toimintaan. Kilparyhmällä pelattiin kaudella U17 valtakunnallista 1. divisioonaa, U16 SM-sarjaa ja U15 Robert Petersen Cup SM-sarjaa. Haastaja- ja harrasteryhmällä pelattiin U16 alueellista 3.divisioonaa. Keväälle oli myös suunnitteilla osallistua U19 eteläisen alueen 1.divisioonaan. Osa kilparyhmän tytöistä osallistui myös naisten edustuksen harjoituksiin ja peleihin.

Kausi 2020-21 aloitettiin innolla edellisen kevään päättyessä kesken korona-pandemiaan. Tytöille järjestettiin elokuun alussa aloitustapahtuma, jossa treenien lisäksi osallistuttiin usean joukkueen voimin Pontevan katukorikseen ja tapahtuman kruunasi yöpyminen hotelli Sveitsissä.

Seuraavana oli vuorossa Tallink turnaus, jossa valmistauduttiin samalla tulevan kauden sarjoihin ja etenkin edessä olleisiin U16 SM-karsintoihin. SM-sarja paikka saavutettiinkin hienosti suoraan kahdella voitolla, ratkaisevassa ottelussa viime sekunnin korilla EBT:tä vastaan.

Sarjat päästiin hyvin käynnistämään, mutta marraskuussa iski uusi aalto korona pandemiasta, ja pelit lopulta päättyivät kauden osalta siihen. Valmennustiimi teki ison työn tyttöjen harjoittelun mahdollistamiseksi kulloinkin vallitsevan tilanteen mukaan, oli mm. pienharjoitteluryhmiä ja omatoimiharjoittelua. Kevään päätteeksi päästiin taas ryhmissä harjoittelemaan saleissa ja kesällä pelattiin pitkästä aikaa myös harjoitusottelut tulevan kauden ryhmissä.

Iso kiitos tytöille ja koko valmennustiimille vaiherikkaasta ja osin haastavastakin kaudesta!


Päävalmentaja Matias Lehtinen

Harrasteryhmän vastuuvalmentaja Salla Lahnavik

Valmentajat Tommi Hurme, Mikko Rikka ja fyssari Susanna Jaakkola

Joukkueenjohtaja Antti Halonen, rahastonhoitaja Aila Helminen, peliasut & sponsorit Tommi Rautanen


Joukkueen palkittavat:

B-tytöt Kilparyhmä:

Esimerkkipelaaja: Milja Helminen

Kehittynein pelaaja: Lara Sajaniemi

Tsemppari: Aino Halonen


B-tytöt Haastaja/harrasteryhmä:

Esimerkkipelaaja: Siiri Rosendahl

Kehittynein pelaaja: Venla Serkola

Tsemppari: Henna Kujala


Pontevan B-pojat - kausikertomus 2020-2021

Valmentajina toimivat Janne Hartikainen, Besim Maxhuni ja Kalle Räsänen, huoltajana Heino Kujala ja joukkueen taustavoimiin liittyi motivaatiovalmentajaksi Patricia Luoto.

Kauden pääteemana oli pelaajien kokonaisvaltainen kehittäminen, jossa nähtiin monen kohdalla hienoja tuloksia. Harjoitusten sisältö pyrittiin pitämään mahdollisimman laadukkaana.

Syksyllä osallistuttiin U16 SM-sarjakarsintaan, josta taisteltiin paikka mestaruussarjaan. Sarjassa tuloksena kaksi voittoa ja kolme tappiota ennen kuin koronan takia sarja katkaistiin.

Kaudella pelattiin myös eteläisen alueen kolmosdivaria, josta ainoastaan syyskausi pystyttiin viemään läpi ennen keskeytystä. Tässä vaiheessa pontevat pojat olivat sarjataulukossa kolmantena.

Osa joukkueen pelaajista osallistui myös miesten edustusjoukkueen harjoituksiin ja kauden mittaan pääsivät myös pelaamaan miesten 1B-divisioonassa.


Kilparyhmän palkittavat

Paras pelaaja: Jimi Viita

Kehittynein pelaaja: Kalle Mattila

Tsempparipelaaja: Pyry Heikkinen

Haastajajoukkueen palkittavat

Kehittynein pelaaja: Arttu Kantinkoski

Tsempparipelaaja: Pasi Ouaatach

Esimerkkipelaaja: Aleksi Häkkinen